Pinnacle Studio 12 Ultimate

p

Een weekje terug heb ik mijzelf getrakteerd op een HD Memory Camcorder (voor de liefhebbers: JVC Everio S (GZ-MS100E)), omdat ik de dag daarna een bruiloft had, zelf ga trouwen en ik ook wel wat filmpjes van mijn dochter wil hebben. Na de bruiloft ging ik aan de slag met mijn geschoten film (ongeveer 3 uur ruwe film, in HD kwaliteit) zocht ik een goede video editor.

Helaas bleek Windows Movie Maker niet overweg te kunnen met mijn formaat en ik het niet eenvoudig en zonder kwaliteitsverlies kon converteren heb ik Pinnacle Studio 12 aangeschaft (niet de Ultimate versie tot mijn spijt). Binnen 1 week heb ik het programma zo goed door dat ik het aandurf om een tutorial (voor beginners) te schrijven.

Koop direct Ultimate

Ik heb de fout gemaakt om te denken dat de starters versie voldoende is. Vrij snel begon ik functionaliteiten te missen welke (zoals ik kon zien in het programma) wel in de Ultimate Edition zitten. Ik raad je dan ook aan om niet zuinig aan te doen en de extra €40,- uit te geven, zodat je later niet moet upgraden en €60,- kwijt bent. Al is het alleen maar omdat je de Ultimate versie nodig hebt om op HD kwaliteit je werk op te slaan.

Waarom Pinnacle Studio 12 Ultimate

De enigste reden om Pinnacle Studio 12 te kopen was omdat dit het enigste programma’s voor videomontage was dat zich presenteerde als een volwaardig pakket voor de niet-professioneel. Daarnaast had ik er op verschillende fora en om mij heen IRL al vaker van gehoord. Mijn ervaring is, en dat durf ik na een week het gebruikt te hebben al te zeggen, dat het zijn verwachtingen waarmaakt. Het maakt het montage proces zo eenvoudig dat iedereen met een idee en camera het kan gebruiken.

Hoe werkt het

De werkwijze van Pinnacle is eenvoudig (en waarschijnlijk niet uniek). Het werkt met drie ‘stadia’: “Capture”, “Edit”en “Make Movie”. De namen zijn veelzeggend ;-). Eerlijk gezegd kan ik weinig zeggen over het Capture gedeelte, omdat ik een memory camcorder heb en deze de filmpjes al in digitale bestanden opslaat. Ik kan dus direct met “Edit” beginnen.

Edit Movie stap

Dit is de belangrijkste stap in het montageproces. Hier monteer je alle scènes, titels/teksten, overgangen, geluid en achtergrond muziek. Het scherm is opgedeeld in drie onderdelen.

 • 1. Je bronnen, transities en instellingen paneel.
 • 2. Voorbeeld en video/audio speler.
 • 3. Tijdslijn.

1. Bronnen paneel

Eerste tip, speel hier mee. Alles wat mogelijk is zit hier in. Kost je een avondje om uit te zoeken maar is wel de moeite waard. Naast een scene browser zit hier ook een browser voor: “transitions” (overgangen), titel, geluidseffecten en meer. Kort gezegd navigeer je hier door al je bronnen.

Als je in de tijdslijn op een ‘element’ dubbelklikt, worden in het bronnen paneel de verschillende mogelijkheden getoond.

2. Video Player

Simpelweg is dit een eenvoudige mediaspeler, maar zonder deze eenvoudige mediaspeler zou het ondoenlijk geweest zijn om alles te bekijken en te bewerken.

3. Tijdslijn.

De tijdslijn is bevat alle scènes en geeft een overzicht van alle randzaken.

 • 1. Opslag status.
  Deze balk is belangrijk. Als je een bewerking hebt gedaan en deze balk kleurt groen (of een deel van de balk), doe dan even niks met je PC. Pinnacle moet een of andere zware video bewerking doen, en afhankelijk van de kracht van je PC duurt het wel even, wat ervoor zorgt dat Pinnacle vast slaat als je nog een zwaardere bewerking doet.
 • 2. Scènes.
  Deze lijn geeft alle video clips weer in de juiste volgorde. Je kan hier clips opslepen, verslepen, verkorten en opknippen.
 • 3. Geluidstrack.
  Hier wordt het opgenomen geluid weergegeven. Door de oranje lijn te veranderen kan je het volume niveau van je audio track aanpassen.
 • 4. Tweede scènes track.
  Een tweede track voor je scènes, dit geeft je de mogelijkheid om Picture in Picture (PIP) effecten, complexe overgangen, etc. te maken.
 • 5. Commentaar.
  Heb je een microfoon? Dan kan je deze track gebruiken om over de film ‘heen te praten’.
 • 6. Teksten.
  Deze track wordt gebruikt om titels en teksten te plaatsen.
 • 7. Effecten.
  Plaats hier je achtergrond muziek.

Naast de bovengenoemde lijnen loopt er een witte verticale lijn door de tijdslijn. Als je op de [insert]-toets van je toetsenbord drukt, snij je het beeld onder deze tijdslijn door. Dit maakt het mogelijk om een zo genaamde ‘cut’ te doen.

Later wellicht meer… Er valt nog genoeg uit te leggen, maar ik verwacht dat de meeste er wel uit zullen komen, het pakket zit eenvoudig en eenduidig in elkaar, werkt makelijk en dankzij plugin’s is er een hoop mogelijk.

2 thoughts on “Pinnacle Studio 12 Ultimate

 1. Ik heb eveneeens een camcorder met sdhc-kaart aangeschaft. Wat ik nog niet weet is hoe ik de verschillende mov-files met 1 klik in de juiste volgorde krijg. Het is toch veel te omslachtig om eerst 001, 002, 003 enz. daarna 00A, 00B enz. 001A, 001B en ga zo maar verder binnen te halen. Kan dit ook in 1 keer?
  Ik heb van een reis in Azië van 1 dag 600 files. Moet ik die dan toch zelf in de juiste volgorde zetten>

  • Helaas ben ik daar ook nog niet achter. Waarschijnlijk moet het met de hand, of kan je iets aanpassen aan de view van de pagina (op datum en tijd).

   Als je een oplossing weet, wil ik het ook graag weten 😉

Comments are closed.