Ubuntu: Eerste indrukken

u

Al heb ik vaker met linux gespeeld, nog niet eerder heb ik het als primaire OS ergens geinstalleerd. Mijn ouders hebben een PC bijna net zo oud als zijzelf, en met XP was het niet meer te doen. Alles liep vast, overal meuk en internet opstarten duurde en duurde maar…

Aangezien mijn ouders niet veel meer doen dan email en internetten leek mij Ubuntu meer dan geschikt, alleen mijn ervaring hiermee was nihil (en de keren dat ik het probeerde werkte het niet altijd even goed).

Ik was dus met volle moed begonnen aan het downloaden van Ubuntu 9.10, en na 1,5 uur (ja internet is heel traag) downloaden was de ISO binnen. Die ISO gebrand op de allerlaatste lege CDR en herstart in Ubuntu vanaf CD.

Het starten vanaf CD beloofde niet veel goeds, de pc heeft zeker 15 minuten staan ratelen voordat ik ook maar iets zag. Daarna de installatie-link geopend, de vragen beantwoord en gaan eten… Het duurde een uur voordat hij klaar was met installeren…

Maar toen hij eenmaal klaar was met installeren en de noodzakelijke herstart werd ik blij, heel erg blij. Eindelijk deed de PC van mijn ouders het weer naar behoren en hoefde ik geen minuten te wachten op een internet browser. Eigenlijk werkte alles uit-de-doos, behalve de HP multifunctional (Scanner/Printer). Maar na wat googlen was de oplossing gauw gevonden.

Er is een ding wat ik nog niet voor elkaar heb, en dat is de schermresolutie. Ik krijg deze niet hoger dan 1024*786… Wie weet hier de oplossing voor???

1 thought on “Ubuntu: Eerste indrukken

  1. Van een paar jaar geleden kan ik mij herinneren dat ik de schermresolutie in eerste instantie niet goed kon krijgen doordat er per gebruiker in de homedirectory een verborgen bestand stond dat de resolutie die bij de installatie gebruikt was als default had aangenomen en het later aangemaakte algemene configuratiebestand steeds overroelde, of iets in die trant.
    Even googelen zou ook hier uitkomst moeten bieden, want dat deed het een paar jaar geleden ook al, bij versie 6.zoveel, meen ik.
    Succes.

Comments are closed.