Mijn MS-piemol is bruiner dan jouw Mac-piemol

Apple vs Microsoft

Vandaag kwam ik echt overal wel het bericht tegen dat Microsoft een nieuwe anti-apple site geopend heeft. En dit is natuurlijk weer zo’n “mijn piemol is mooier, langer, lekkerder, en bruiner dan jouw appeltjes-piemol” website. Maar als je goed gaat kijken is het best wel een grappige site ook nog.

Zoals velen zullen weten, ben ik een mac-fan. Maar heb echt niets tegen Windows of Microsoft, ben zelfs MCP-er (als die nog geldig is ?). Maar laten we eens de argumenten van Microsoft eens nader bekijken 😉

“Having fun”

Hier worden vooral argumenten neergezet die gaan over hardware. En ze kloppen wel een beetje, maar de meeste functies zoals TV kijken, 3G Wireless, Bluray-speler zijn gewoon mogelijk via USB. Het argument over de geheugenkaarten? Volgens mij hebben de nieuwste Mac’s al een ingebouwde cardreader (correct me if I’m wrong).

Most of the world’s most popular computer games aren’t available for Macs.

Hier hebben ze wel een punt. Momenteel zijn de meeste games nog Windows-Only. Maar steeds meer gamebouwers gaan multiplatform. Dus ook Mac.

And Macs can’t connect to an Xbox 360. PCs are ready to play.

O, nou ik heb mijn 360 toch echt aan m’n Mac mini vasthangen met een kabeltje, en dat alleen maar omdat de 360 geen wifi heeft!

“Simplicity”

Hier gaan ze in op het argument dat Windows 7 toch echt veel meer hetzelfde werkt dan je al gewend was. En op Mac is het toch allemaal zo moeilijk. Ok, toegegeven, ik moest ook een dag of twee wennen aan de werkwijze van Mac. Maar dat moest ik bij Vista ook, en Windows 7 heb ik helemaal nog niet achter gezeten.

Things just don’t work the same way on Macs if you’re used to a PC. For example, the mouse works differently. And many of the shortcuts you’re familiar with don’t work the same way on a Mac.

Hier moest ik toch best wel even heel erg hard om lachen. Volgens mij werkt mijn muis precies hetzelfde als op een windows-bak, of linuxbak of zelfs een oude 386 met Windows 3.11, al zijn de muizen tegenwoordig wel kloteloos. En ja, de mac-muizen zijn wat geavanceerder, maar een doodnormale Microsoft-muis, met wielletje werkt perfect op een Apple computer!

…the new Snap feature makes it easy to view two documents side by side.

Dit roepen ze als geavanceerde optie van Windows 7, maar mijn Apple en mijn Windows 3.11 konden dit al jaren. Gewoon twee vensters naast elkaar!

“Working Hard”

Met als titel “Macs don’t work as well at work or at school.”. Hier moest ik wederom hard lachen, tegenwoordig zie je steeds meer studenten heel blij zijn met een Macbook. Ook op de werkvloer zie ik steeds vaker mac’s voorbij komen. En op de Mac heb je ook gewoon Microsoft Office, Open Office en een goede webbrowser. Andere applicatie zijn er ook zat, en werken net zo goed of beter.

“Sharing”

Deze snap ik niet, het delen op een mac met anderen is kinderlijk eenvoudig. Ik heb hier twee mac’s staan, en ze lijken als 1 te werken. De Xbox, zonder wifi, hangt aan de Mac mini zodat de Xbox ook op internet kan. Dit alles zonder enige moeite.

Mijn iTunes wordt volledig gedeeld met iedereen op mijn wifi-netwerk. Heb je dus toegang tot mijn Wifi, mag je mijn films, muziek en boeken allemaal bekijken en downloaden…

Dit alles heb ik kunnen regelen op 1 plek, netjes in het configuratiescherm. En hoe ging dat op Windows ook al weer? O ja, op tachtig verschillende plekken, met een hoop gezeik van het vinden van de andere PC’s! (En ja, ik praat uit ervaring. Altijd gezeur met subnets, ip-adressen, computernamen, wel pingbaar, niet sharebaar etc.)

“Compatibility

Ook zo’n leuke. Heel hard roepen dat Apple niet compatibel is met pc’s. Dit terwijl we toch echt Microsoft Office en Open Office ook op de Mac hebben. En zelfs iWork’s Pages (de tekstverweker van Apple) kan documenten opslaan als Microsoft’s docx bestand, of pdf, of Open Office formaten, etc.

Dit probleem van compatibiliteit is ondertussen steeds meer een Microsoft probleem aan het worden. Er zijn zo langzamerhand steeds meer mensen die overgaan op open bestandsformaten. Dus, om nu zo trots te zijn dat je nog steeds je eigen gesloten formaat gebruikt, is in mijn ogen best misplaatst.

“Choice”

Apple laat je niet kiezen is het credo onder het kopje “Choice”. Ok, wellicht heb je minder keuzes, maar de keuzes die je hebt zijn gewoon goed. Tuurlijk kan ik een windows-bak helemaal bouwen volgens mijn specificaties, en dat kan bij Apple niet. Maar bij een Dell, Mediamarkt of Medion PC gaat je dat ook niet zomaar lukken.

Vast weer zo’n fanboy

Nee hoor, gewoon een gebruiker van beide. Windows is niet slecht, Mac OSX is niet slecht. Alleen de argumenten van deze webpagina zijn gewoon te grappig en te sneu. En waarom dit topic? Gewoon, mijn vingers jeukte, en er lag een laagje stof op mijn toetsenbord die er even afgetypt moest worden.

4 thoughts on “Mijn MS-piemol is bruiner dan jouw Mac-piemol

  1. @Thomas
    Alleen zie ik Apple daar geen enkele keer de naam MS noemen. Ik heb zelf geen Mac, maar zelfs hun uitingen zijn een niveau hoger en stijlvoller dan die van MS.

    Nee, MS slaat hier keihard de plank mis, voorál omdat het inhoudelijk niet klopt of vertekend wordt neergezet. MS houdt stug vast aan hun eigen systeempjes, eigen formats en wil niets te maken hebben met standaarden. En ze moeten oppassen dat dat op een gegeven moment niet tegen ze zal keren.

  2. Op die pagina word ook het verhaaltje ‘mac v.s. pc’ gevoerd. En op beide sites, staat ‘windows’, gelijk aan ‘pc’.

Comments are closed.