Het grote linux probleem, deel 2

ubuntu

Bijna een jaar geleden schreef ik al over Ubunu (de meest gebruikersvriendelijke linux versie) en waarom het nog niet geschikt zou zijn voor het grote publiek. En nog steeds is er weinig veranderd. Wat is het geval.

Ik heb hier nog een laptop rondslingeren, waarvan ik de originele windowsbestanden niet meer van heb. Ik kan wel een illegale versie installeren, maar als Mac gebruiker heb ik liever een Linux dan Windows. Dus ik dacht, ik knal de laatste versie van Ubuntu erop.

Na het downloaden en branden van de 64-bits versie, kwam ik erachter dat mijn laptopje daar niet mee overweg kon. Dom, jammer van het CD-tje, dus dan maar de 32 versie.

De installatie liep zeer voorspoedig. De eerste keer opstarten daarentegen niet. Die bleef hangen… Maar na een reboot werkte alles op het eerste gezicht helemaal geweldig.

Totdat ik wou internetten. Geen verbinding. Dit terwijl het toch wel een A merk laptop is, een Compaq Presario (C500). Ik had toch wel verwacht dat de drivers hiervoor standaard meegeleverd zouden worden.

En hier begon het gezeik. Op internet worden allemaal zogenaamde oplossingen aangeboden waar geen touw aan vast te knopen is. Ik ben nu al 4 uur bezig. Heb al drie keer alles opnieuw geïnstalleerd, omdat die zogenaamde oplossingen het probleem alleen maar groter maakte en nog steeds kan ik niet draadloos internetten.

Ondertussen heb ik al honderden keren “sudo bladiebla” getypt, de ndiswrapper komt mijn neus uit, en mijn vrouw loopt te zeiken over die 10 meter utp-kabel door de woonkamer…

Open Source Operating Systemen zijn nog niet klaar voor de massa! Ik wil gewoon een zipje, executable of wat dan ook kunnen downloaden, dubbelklikken (next-next-finish) en klaar. Maar nee hoor. Ik moet eerst uren googlen, en dan werkt het nog niet!

PS: ik was zo geërgerd dat ik zelf Linux niet goed kon schrijven, zie de url maar lunix 😉

UPDATE:

Blijkbaar werkt het om je ongenoegen te uiten op internet, want ik heb het helemaal voor elkaar. Helaas hebben de googles niet geholpen, en heb ik het helemaal zelf gedaan.

En complimenten voor het Ubuntu Team, want het was helemaal zonder de terminal!

Om je draadloos internet werkend te krijgen, ga je naar “System -> Administration -> Hardware Drivers” en installeer beide aanwezige drivers. Dan werkt het.

Helaas dat de googles het nog niet hebben opgepakt, dat kan wel veel leed schelen bij vele nieuwe Ubuntu gebruikers. En misschien is Ubuntu wel klaar voor de massa… Ik hou jullie op de hoogte 😉

5 thoughts on “Het grote linux probleem, deel 2

 1. Als je om te beginnen al te stom bent om de juiste versie te installeren, is er verder weinig hoop. Toch maar gauw Windows installeren dus. Of koop een Wii, want dat schijnt ook een leuke spelcomputer te zijn.

  • Wellicht, dat vraag ik mezelf ook wel een beetje af 😉

   Enne.. waarom wordt ik door google doorgestuurd naar allerlei vage instructies als het gewoon zo simpel kan zijn.

   Ik google naar ” Wifi Compaq Presario C500 Ubuntu 10.04″. Hoe moeilijk kan het dan zijn om de op de eerste 5 pagina’s de juiste instructie te laten zien. En zelfs dan, waarom werken die eerste 5 niet.

   En ik geef toch toe dat IK fout zat?

   Verder ben ik blij met je als vaste commenter hoor… Hoest met je?

 2. Je computer kan niet ‘klaar’ zijn voor 64 bits. Het is een 64 of 32 bits versie. Simpeler kan het niet. Dus daar ging je zelf de mist in.

  Daarnaast als je gewoon de help file had geraadpleegd, had de verbindingsproblemen zo kunnen oplossen. Daarnaast zijn de nederlandse Ubuntu forum site, diverse oplossingen. Die van jouw staat er ook tussen.

  En om Ubuntu om die reden maar af te serveren? Heb je al eens een review gedaan van Win7 en de immense problemen met dat systeem? De beeldvorming is compleet scheef. Ubuntu installeren is niet moeilijker dan Win. In beide gevallen kan je tegen problemen aanlopen. Beetje vreemd dat Linux dat heel zwaar aangerekend wordt maar bij Win men dat geen probleem schijnt te vinden.

Comments are closed.