Waarom kinderen niet mogen collecteren!

Ironie

Ik vind collectanten heel erg irritant, het is van hetzelfde slag mensen als marketingtelefonisten. Ze komen altijd op het tijdstip dat je je kinderen naar bed brengt. Als je nee zegt, krijg je een blik die zegt “Tering, wat ben jij een aso. Jij bent lekker egoïstisch”. Maar, daar kan ik me nog wel overheen zetten.

Wat mij opvalt is dat de laatste tijd (een jaar of twee) het normaal wordt om kinderen mee te slepen op bedeltocht. En stel je voor, ben je net je dochter naar bed aan het brengen en je zit midden in een Jip en Janneke verhaal. Ding-Dong.

Snel leg je je dochter uit dat je even de deur moet open doen, en dat ze eventjes moet wachten. Verbouwereerd blijft ze alleen achter als je snel de trap af rent. Halverwege lagen nog wat vuile vaatdoeken die je eigenlijk had mee moeten nemen, maar eventjes vergeten was. Dus snel te trap af lopen, wordt nog sneller de trap af vallen…

En dan die deur open. En ja hoor, daar staan ze, drie zielige natgeregende kinderen met moeder (die wel een paraplu heeft en er naar omstandigheden best droog uitziet). En dan begint het verhaal, of ik wel bekend ben met hongerige kindjes in Afrika. En of ik geld wil geven aan een of ander vaag goed doel.

Probeer dan maar eens nee te zeggen, je wordt gewoon moreel gedwongen wat te geven.

Tegenwoordig zeg ik bij ieder goed doel voor de deur, zodra ik een collectebus zie meteen “Geen interesse, prettige avond nog” en doe de deur weer dicht. Met of zonder zielige natgeregende kinderen. Maar ik kan me voorstellen dat veel mensen toch wat geven, omdat die kindertjes er zo zielig bijstonden. Niet omdat ze het goede doel willen steunen. Dit is in mijn ogen verkeerd.

Waarom doen ze het niet zoals het Leger des Heils. Gewoon in een winkelcentrum staan, niemand aanspreken en mensen gewoon de keus laten iets te geven. Dat werkt. Als ik zo iemand zie ben ik wel geneigd iets te geven.

Of laat mij gewoon met rust, dan bepaal ik zelf wel of ik doneer via mijn bankrekening! Ik ben helemaal niet perse tegen goede doelen, voordat jullie dat gaan denken. Maar wel tegen psychologische trucjes die collectanten misbruiken.